Günümüzde “Batı Akdeniz” olarak anılan, antik çağda, “Pamfilya Ovası” olarak bilinen yöremizin insanı, kıyının nimetlerinden yararlanmanın yanı sıra, gerek dış saldırılardan, gerek salgın hastalıklardan korunmak, mevsim koşullarına göre, yaylalardan yararlanmak, ticaret yapmak ve diğer nedenlerle yukarılara çıkma ihtiyacı duymuşlar. Ulaşım için de, akarsuların oluşturduğu vadileri ve dağ geçitlerindeki yolları kullanmışlar; zamanın gelişmişlik ölçüsünde, yolları iyileştirmişler, kaplamışlar, akarsuların üzerine köprüler yapmışlar.
Anodolu Selçuklu Sultanları da kıyıya inerek, kış aylarında kıyının ılıman ikliminden yararlanmayı ilke edinmişler. Başkent Konya’yı, çevresine bağlayacak ana yolların her 40 km.sinde kervansaray yapmayı, insanlığa hizmet olarak görmüşler; günlük yürüyüş uzaklığında kurulan konaklama tesislerinde, din, ırk, renk farkı gözetmeden, kervanların ağırlanma hizmetinin ücret ödemeden verilmesi sağlanmış. Konya-Alâiye güzergâhı üzerinde bulunan ve günümüzde harap durumdaki, 1825 m. irtifada Alacabel, “Nodar Hanı” ve 1525 m. rakımlı Emir Hasan Belindeki Hanın bulunduğu yer, yöre halkınca “İrmasan Beli” olarak bilinir. Yöredeki yerleşim yerlerinde, varlıklı ailelerin yolcuları ve kervanları ağırlayan ücretsiz konaklama tesisi hizmetine; “Oda İşletmeciliği” denirdi. Kervan yolu üzerinde bulunan, Simyan, Bodamya, Değirmenlik Köylerimizde, Gağraş ve Akseki’de, yakın zamana dek, bu odalar işletilmekteydi. Akseki’den sonra da, aynı gelenek, günümüzde Gündoğmuş İlçesinin sınırları içindeki “Güneycik” Köyünde de sürdürülmekteydi.
Söz konusu, “Ali Köprüsü” Güneycik’in 2 Km. güney doğusunda, debisi yüksek suları, yaz-kış Akdenize doğru akan, 62 km. uzunluğundaki “Alara Çayı” üzerindedir. Köp sonra, Arnavut kaldırımı döşeli yoldan dokuz Km. gidilince kıyıya, “ Alarahan”a inilir. Manavgat-Alanya yolu üzerindeki Selçuklu hanında bulunan, eski harflerle yazılmış kitabede, Selçuklu Sul nı aeddi n ektedir. Antalya-Alanya Karayolunun (D 400) Akseki yol kavşağına yakındır; kavşaktan Alanya yönünde, 9 km. gidilince, Kızılot, Çenger, Okurcalar’dan sonra Alarahan’a ulaşı . Söz konusu Ali Köprüsü de, anayol üzerindeki Alarahan’a 9 dokuz km. uzaklıktadır.