Antik Myra ya da günümüzdeki adıyla Demre’nin Çayağzı bölümünde yer alan harabelerin uzun süre boyunca farklı bir şehre ait olup olmadığı tartışılmış, son araştırmalar burasının bağımsız bir yerleşim değil Myra’nın liman mahallesi olduğunu kanıtlamıştır.
Likya Bölgesi zenginliğini limanlara ve ticari faaliyetlere borçluydu. Andriake de Phaselis ve Patara’dan sonra bu bölgedeki en önemli üçüncü liman olarak kullanılıyordu. Kazılarda keşfedilen yabancı kaynaklı amfora parçaları Liman’da gerçekleşen uluslararası ticaretteki yoğunluğun bir kanıtı.
Andriake’deki kalıntıların büyük bölümü ticaret bağlantılı olsa da sürdürülen kazılarla liman ve ticaret bölgesinden biraz uzakta sosyal ve dinî yapılar da ortaya çıkarılmıştır. Liman’ın tahıl ticaretindeki önemini kanıtlayan ve günümüzde Likya Uygarlıkları Müzesi’ne dönüştürülen granarium yani tahıl deposu, agora, sarnıç, surlar, su kemerleri, anıtsal çeşmeler, Bizans Dönemi’nden kalan kiliseler, hamamlar, gözetleme kuleleri burada görebileceğiniz yapılardan birkaçı. Likya’nın pek çok yerinde karşınıza çıkabilecek Likya tipi mezarlar da eski mezarlık alanında ziyaret edilebilir.
İmparator Giysilerinin Mor Rengi Burada Üretiliyordu
Andriake’nin en ilgi çekici yapılarından biri boya fabrikası olarak tanımlayabileceğimiz “Mureks İşlikleri”. Antik Çağ’da çok nadir olduğundan yalnızca imparatorlar ve üst sınıflar tarafından kullanılan mor renk boyanın elde edildiği Mureks bir deniz kabuklusu türü. Boya üretiminin yapıldığı yerlerden olan Andriake’ye bu kabuklular o kadar çok getirilmiştir ki, üretimden sonra geriye kalan kabuk artıkları yapı harcında kullanılmıştır. “Mureks Harcı” ismi verilen bu malzeme yalnızca bölgeye özgü olması nedeniyle de önemlidir.
Likya’da Yahudi Varlığının İlk Somut Kanıtı
Andriake’de yıllardır süren kazılarda ortaya çıkarılan şaşkınlık uyandırıcı kalıntılardan biri ilk kez Likya Bölgesinde Yahudi varlığına ilişkin somut delilleri ortaya koyan Sinagog’dur. MS 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen Sinagog içerisindeki kazılarda, üzerinde Musevi sembollerinin bulunduğu “Menorah Levhası”, dinî ifadelerin görüldüğü kitabeler gibi Yahudilikle bağlantılı buluntular keşfedilmiştir. Kaynak: Muze.gov.tr
Konum 📍