Side Müzesi; Manavgat ilçesi, Side Mahallesi, Side Antik Kenti’nde, M.S. 2.yüzyıla tarihlenen ve M.S. 5. - 6. yüzyıllardaki ilave ve değişikliklerle günümüze kadar gelen Antik bir hamam binası (Agora Hamamı) içinde yer almaktadır.
Hamam, 1959 – 1961 yılları arasında, Yüksek Mimar Ragıp – Selma DEVREZ çifti tarafından üç bölümünün üzeri kapatılarak restore edilmiş ve 1962 yılında Müze olarak hizmete açılmıştır. Hamamın restorasyonla üzeri kapatılan 2 (Sudatorium), 3 (Caldarium) ve 4 (Tepidarium) numaralı salonları kapalı; 1 (Frigidarium) ve 5 (Tepidarium) numaralı salonları ile avlu bölümleri açık teşhir alanları olarak düzenlenmiştir. Bir zamanlar gymnasiumun bir parçası olan Müze bahçesinde, Selçuklu Dönemi’nden kalma mezar kitabeleri, yazıtlar, Roma Dönemi’nden frizler, lahitler, sütun kaideleri ve sütunlar, mozaik parçaları, büstler ve heykeller yer almaktadır.
Müze girişinden ilerleyip bahçeye girmeden sağa dönülürse, teşhir salonlarına ulaşılır. Burada ilk olarak, silah kabartmaları, ortasında da Geç Hitit Dönemi’ne ait bazalt bir sütun başının yer aldığı üstü açık bir salon ve çok güzel bir havuzla karşılaşılır. Havuzun nişlerini bir zamanlar imparator ve tanrı heykellerinin süslediği tahmin edilmektedir. Havuzun ortasında da bir Roma güneş saati vardır. Müzenin üstü kapalı salonlarında cam eserler, sikkeler, kandiller, heykelcikler, takılar, süs eşyaları, lahitler ve heykeller sergilenmektedir. M.S. 2. yüzyıla ait güzelliği, zarafeti ve bereketi simgeleyen Üç Güzeller Heykeli, Side Müzesi’nin en nadide eserlerinden biridir. Hera, Aphrodite ve Athena ile özdeşleştirilen üç güzel, müze salonunda zarafetleri ve güçleriyle göz kamaştırmaktadır.
Kaynak Metin:
Aygül Özdemir, “Tanrıların Evi Olympos Misali Side Müzesi”, Side Tanıtım Kitapçığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Antalya, 2016 (s. 13-15).