top of page

Antalya Hükümet Konağı

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2022

Birinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü 1915-1916'da "Kadıpaşalar" lakabıyla bilinen İbradılı bir aile tarafından bağışlanan araziye Antalya Mutasarrıfı Sabur Sami Paşa tarafından yaptırılan okul binası, halk arasında "Gazi Mimar Kemal Okulu" olarak da biliniyor.

İnşaat işlerinde zamanın amele taburundan (inşaat askerlerinden) faydalanılan ve "İttihat ve Terakki Mektebi" adını alan okulun doğu cephesindeki duvarına konulan kitabede, eski Türkçe ile "İttihat ve Terakki Mektebi 1331" yazısı yer alıyor.

Antalya Hükümet Konağı

Savaş bittikten sonra 1919'da İtalyanlarca askeri birlik kışlası olarak kullanılan okul, İtalyanlar iki yıl sonra Antalya'dan çekilince "İttihat ve Terakki Numune Mektebi" adı altında eğitim-öğretime devam etti.

Cumhuriyetin ilanından sonra sadece erkek öğrencileri kabul ettiği için "Gazi Erkek Mektebi" olan okulun ismi, 1925'ten itibaren ise kız öğrencilerin de eğitime alınmaya başlamasıyla "Gazi Mustafa Kemal" olarak değiştirildi.


Hükümet konağı olarak restore edilinceye kadar iki kez onarım gören okul, 3 Şubat 1988'te çıkan yangında çatısının bir bölümü zarar görünce eski görünümü bozulmadan yeniden onarıldı.

Okul, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarisi'ni içeren bir yapı olması nedeniyle 1997'de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma altına alındı.

Eski valilik binasının yıkılmasının ardından dönemin valisi Alaaddin Yüksel'in girişimleriyle tarihi okul binası 2007'den itibaren Antalya Hükümet Konağı olarak hizmet vermeye başladı.


Konum📍


Son Yazılar

Hepsini Gör
Kum Heykel Müzesi

Her yıl festivallerinde düzenlendiği ve Türkiye’nin en çok ilgi gören açık hava müzelerinden birisi olan SANDLAND (Antalya Kum Heykel...

 
 
 

Comments


© 2014 by  Mimari Kültür. Proudly created with MimariBilgiler .

Tüm hakları Mimari Kültür Turizm ve Restorasyon Ltd. Şti . ' ne aittir.

  • Twitter Classic
  • Instagram
  • c-facebook
bottom of page